Tehlikeli’ Ceza!
2017 yılı içinde Ordu’da hayvanları koruma kanununa muhalefetten 8 kişiye 45 bin lira para cezası yazıldığını belirten Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ali Hıdır, söz konusu cezaların daha çok tehlikeli ve yasak hayvanların beslenmesi sebebiyle kesildiğini söyledi.
Ordu genelinde tikiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ali Hıdır, “Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında Ordu’da 8 kişiye 12 hayvan için işlem uyguladık. Bu işlemlerin nedeni hayvanlara karşı kötü davranılması ve Türkiye’de yasak olan hayvanların bakılmasıdır. Bu konuda Ordu genelinde 8 ayrı kişiye 12 hayvan sebebiyle hayvanlara koruma kanuna muhalefet suçundan toplam 45 bin lira idari para cezası uyulandı. Bu cezalar 2017 yılı içinde yaptığımız çalışmalar ve kurumumuza gelen ihbarlar sonucu uygulandı.” dedi.
Yasak türler insana saldırıyor
Cezaların büyük bir kısmının Türkiye’de beslenmesi ve çoğaltılması yasak olan hayvanlar sebebiyle kesildiği bilgisini veren Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hıdır, “ Bunlar daha çok bazı köpek türlerinden oluşuyor. Arjantin dogo, pitbul, terrier, tosa türü köpekler gibi. Bu türler saldırgan ve tehlikeli olduğu için beslenmesi ve çoğaltılması yasak. Çünkü kimi zaman insanlara kimi zaman diğer hayvanlara zarar verebiliyor. O nedenle bu konuda ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Bu zamana kadar Ordu’da bu tehlikeli türlerin insana saldırısı olmadı ancak diğer hayvanlara saldırısı gerçekleşmişti.” diye konuştu.
Tekrarında ceza katlanıyor
Ordu’da yasak olan bu hayvanların ciddi oranda beslendiğini tespit ettiklerini aktaran Hıdır, “O nedenle konu üzerinde biz de ciddi çalışma yürütüyoruz. Bu konuda da Ordululardan da duyarlılık bekliyoruz. Çünkü biz konu üzerinde ciddiyetle çalıştığımız gibi şikayetleri de titizlikle değerlendiriyoruz. Yasak olan hayvanların beslendiğini tespit etmemiz durumunda onlara el koyarak hayvan barınağına gönderiyoruz. Hayvan sahibine de 6 bin lira para cezası uyguluyoruz. Fiilin tekrarı durumunda ise ceza katlanıyor, yani iki katına çıkıyor. “ şeklinde konuştu.
Kendi getiren ceza yok
2018 yılında denetim çalışmalarını işin içine sosyal medyayı da katarak daha da artırarak devam ettireceklerini ifade eden Hıdır, “Valimiz Seddar Yavuz’un talimatıyla bu konuda kolluk kuvvetleri de denetim çalışmasına katıldı. Dolayısıyla daha geniş alanda çalışma yaparak bu tehlikeli türlerin tespit edilerek hayvan barınağına alınmasını sağlayacağız. Bizim Ordululara çağrımız şudur. Bize gerek kalmadan kendileri bize haber vererek bu tür hayvanları bize teslim edebilirler. Biz o zaman onlara herhangi bir ceza uygulamayacağız.” dedi.
Hayvan tecavüzü yaşanmadı
Orduda 2017 yılı içinde hayvana tecavüz gibi kötü bir durumun yaşanmadığını bilgisini veren Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hıdır, tehlikeli hayvan besleme dışında ceza konusu olana durumların daha çok kedi gibi hayvanlara yeterli besin vermeme, bakımını yapmama, temiz bir ortam sağlamama gibi durumlardan kaynaklandığını, onlara da hayvan başına100 lira para cezası uyguladıklarını sözlerine ekledi.