ADALETE ERİŞİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Karadeniz Bayrak-
Ahmet BAYRAK/ALTINORDU (Ordu), (
OBA)
AB ve Avrupa Konseyi Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi Ortak Projesi kapsamında Ordu’da düzenlenen toplantıda, kadınların adli yardım ve hizmetlere erişimlerinin nasıl geliştirilebileceği tartışıldı.
Projede, kadınların adalete erişiminin önündeki engeller konusunda farkındalık yaratmak ve kadınların adli yardım ve desteğe erişiminin nasıl geliştirilebileceğine dair paydaşlar arasında fikir alışverişini sağlamak amacıyla çok paydaşlı toplantılar serisinin ilki Ordu’da bir otelde gerçekleşti.
Toplantıya Türkiye Barolar Birliği, Ordu Barosu, Ordu Üniversitesi, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katılarak, kadınların adalete erişimindeki zorluklar ve geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri hakkında görüş alışverişinde bulundular.
Kaliteli hukuk ve avukatlık hizmeti
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, açılış konuşmasında, bu projenin amaçlarından birisinin de toplumsal cinsiyet duyarlılığını artırarak kadının adalete erişimini artırmak ve engelleri ortadan kaldırmakken, aynı zamanda kaliteli hukuk ve avukatlık hizmetlerinin sağlanması olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi;
Ordu önemli bir konumda
“Bu amaçla dört pilot ilimizdeki- Ordu, Muğla, Diyarbakır ve Nevşehir- 270 avukata Avrupa Konseyi
HELP (Hukukçular için İnsan Hakları Eğitimi Programı) platformu üzerinden “Kadınların Adalete Erişimi” eğitimi sağlanmıştır. Eğitim alan avukatlar bu konudaki bilgi ve farkındalıklarını kadınlara yönelik verecekleri adli yardım hizmetlerinde kullanacaklardır. Bu süreçte kamu, sivil toplum ve baro arasında iş birliğinin güçlü olduğu Ordu ilimizde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve şiddetin ortadan kalkması için ortak bir şekilde çalışmayı umuyorum.”
Engeller kalkacak
Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Cristian Urse ise açılış konuşmasında, kadınlar için Avrupa standartlarına uygun adli yardım ve desteğin mevcudiyetini ve kalitesini artırmak için yerel iş birliğinin ve çok paydaşlı ortaklıkların desteklenmesi ve adalete erişimde var olan engellerin ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çekti.
4 pilot il
Toplantı, kadına yönelik şiddet vakalarının yüksek olduğu illerden biri olan Ordu’da yerel stratejiler ve ortaklıklar kurmak amacıyla ve özellikle şiddete uğrayanlar başta olmak üzere kadınların, adli yardım da dahil olmak üzere, adli hizmetlere erişimlerini iyileştirmek için atılmış önemli bir adımdı. Benzer toplantılar Diyarbakır, Muğla ve Nevşehir olmak üzere üç ilde daha Ekim 2022 sonuna kadar düzenlenecek