Aybastı Perşembe Yaylası sit alanı ilan edildi

6 bin şehidimizin bulunduğu Aybastı Perşembe Yaylası’nın sit alanı ilan edildiğine dair resmi yazı yayınlandı

15.01.2025 00:55:00 0
Aybastı Perşembe Yaylası sit alanı ilan edildi

Aybastı Perşembe Yaylası sit alanı ilan edildi

Karadeniz Bayrak /Ahmet BAYRAK/ALTINORDU (Ordu), (OBA)

6 bin şehidimizin bulunduğu Aybastı Perşembe Yaylası’nın sit alanı ilan edildiğine dair resmi yazı yayınlandı. Böylelikle şehitlerimiz huzur içinde yatacak.

Bundan tam 940 yıl önce Türklerin Karadeniz'e giriş kapısını açan Danişmentli Beyliği'nin Aybastı Perşembe Yaylası’nın bulunduğu alanda savaşta Danişmentli Beyliği'nin Ordu Komutanı Emir Kümbet ve 6 bin askeri burada şehit düşmüştü.

6 bin şehidimizin bulunduğu 1500 rakımlı Perşembe Yaylası, maden sondajı tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak bölgenin Sit Alanı olması için yapılan çalışmalar sonuç vermiş ve 3 Ocak’ta yayımlanan Resmi Gazete’de bölge sit alanı ilan edildi. 

Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü, Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Sit Alanı’nın detaylarıyla ilgili Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. İşte o yazı; 

İlgi yazıda, Ordu ili, Aybastı İlçesi ve Tokat ili, Başçiftlik İlçe sınırları içerisinde yer alan 36 No’lu Perşembe Yaylası Mevkii Potansiyel Doğal Sit Alanının koruma statüsünün “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak onaylanarak tescil edilmesi talebine ilişkin Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 22.11.2024 tarih ve 959 sayılı kararının onaylanmak üzere Bakanlığımıza (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) sunulduğu ve ilgi yazı ile 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109/2 nci maddesine göre söz konusu tescil kararının Bakanlık Makamının 25.12.2024 tarihli ve 11332968 sayılı Olur’u ile onaylanarak alanın koruma statüsünün “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilerek tescil kararının 03.01.2025 tarih ve 32771 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtilerek tüm kamu kurum ve kuruluşları, ilgili belediyeler ve muhtarlıklara bilgi verilmesi ve statüsü değişen alanlarda korunan alanlara ilişkin mevzuatlarımıza gereği işlem yapılması gerektiği belirtilmiştir.

2863 sayılı Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonları Kuruluş ve Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ekte tarafınıza gönderilen Ordu ili Aybastı İlçesi Esenli ve Çakırlı Mahalleleri, Korgan İlçesi Terzili ve Beypınar Mahalleleri ile Tokat ili Başçiftlik İlçesi Karacaören, Hatipli ve Gençosman Mahalleleri sınırlarını bulunan Perşembe Yaylası Mevkii Doğal Sit Alanı koruma sınırları dahilinde yapılacak iş ve işlemlerden önce Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonundan görüş alınması gerekmektedir.

Mevzuat çerçevesinde, bahsi geçen alanda izinsiz gerçekleştirilecek her türlü faaliyet 2863 sayılı Kanunun 9, 16 ve 65. maddeleri kapsamında suç teşkil edecek olup, ayrıca 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine göre yaptırımlar uygulanacaktır.

 

  • BIST 100

    9102,02%-1,02
  • DOLAR

    39,65% 0,13
  • EURO

    45,70% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4292,02% 0,03
  • Ç. ALTIN

    6910,88% 0,00

DİĞER HABERLER


Emekli Emniyet Müdürlerinden Ordu İl Emniyet Müdürü Acar’a Ziyaret

Amatör Telsizciler Ünye’de Eğitim Kampında Buluştu

ORDU'DA DENİZE GİRMEK 2 GÜN YASAKLANDI

Turnalık Yaylası’nda Feci Kaza: Araç Uçurumdan Yuvarlandı

Vali Muammer Erol’dan Karadeniz Bayrak Gazetesi’ne Kutlama Mesajı

Rıza Öztürk Dede Hakk’a Yürüdü

MUSTAFA ÇAMYAR HAYATINI KAYBETTİ

Ordu’da Cinayet: Bir Kişi Tutuklandı

Karadeniz Bayrak Gazetesi 20 Yaşında

MUHTAR OLGUN ÖZTÜRK SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Engellilere Belediye Engeli: Asansörsüz Düğün Salonu Tepki Çekiyor

Karadeniz’in Gizemli Çiçeği Sarı Orman Gülü, Yaylaları Sarıya Boyadı

Başıboş Köpekler 50 Tavuğu Telef Etti, Üretici İsyan Etti

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

İbrahim Ünver Hayatını Kaybetti

Gündüz Aydın ve Ekibi Altınordu TOKİ Yönetiminde Güven Tazeledi!

Başeli ve Çelik Ailelerinin Mutlu Günü

Ahmet Arnak son yolculuğuna uğurlandı

Mesudiye Muzadere Kilisesi Yalnızlığa Terk Edildi!

Güler ve Odabaş Ailelerinin Mutlu Günü

ORDU KARADENİZ’İN ÇÖPLÜĞÜ MÜ? VEKİLDEN MADEN TESİSİNE SERT TEPKİ

“Renklerimizle Hayallerimiz” Sergisi Ordu’da Açıldı

Karadeniz’in Sofrası Fatsa’da Kuruldu

Ulubey’e Hayırsever Desteğiyle Yeni Kütüphane

İsmail Hakkı Ertaş, Altınordu Kaymakamlığına Atandı

Altınfındık İlkokulu’na Atatürk Büstü Kazandırıldı

Ordu’da Huzurevi Sakinlerinden El Emeği Sergisi

Akdeniz Üniversitesi eski dekanın profesörlüğünü iptal etti

Mesudiye ile Ulubey Belediyesi arasında yayla sınır davasında keşif yapıldı

Ordu’nun Peri Bacaları Patlatıldı, Mahalleli Mağdur: “8 Aydır Bahçemize Gidemiyoruz”

Yükleniyor


Emekli Emniyet Müdürlerinden Ordu İl Emniyet Müdürü Acar’a Ziyaret

Amatör Telsizciler Ünye’de Eğitim Kampında Buluştu

ORDU'DA DENİZE GİRMEK 2 GÜN YASAKLANDI

Turnalık Yaylası’nda Feci Kaza: Araç Uçurumdan Yuvarlandı

Vali Muammer Erol’dan Karadeniz Bayrak Gazetesi’ne Kutlama Mesajı

Rıza Öztürk Dede Hakk’a Yürüdü

MUSTAFA ÇAMYAR HAYATINI KAYBETTİ

  • Cuma 24.6 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.9 ° / 13.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.9 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı