Bir Metre Kar Altında Görülen Kahverengi Kokarca Şaşkınlık Yarattı
Ordu/Akkuş (Karadeniz Bayrak) - Ahmet Bayrak-(OBA)
Ordu'nun Akkuş ilçesinde hava sıcaklığının eksilerde seyrettiği, yaklaşık bir metre karla kaplı çevrede fındığın baş düşmanı kahverengi kokarcanın (Halyomorpha halys) görülmesi şaşkınlık yarattı. Soğuk hava koşullarında yaşayamayacağı bilinen kokarcanın bu olağan dışı direnci, çiftçiler ve uzmanlar arasında tartışmalara neden oldu.
"Eksi Derecelerde Hayatta Kalması Şok Etti"
Çayıralan Mahallesi'nde yaşayan Recep Sağlam (47), çektiği videoda kar altında cam kenarında kahverengi kokarcanın hayatta kalma mücadelesini görüntüleyerek şu ifadelere yer verdi: "Burada hava ekside ve buz gibi. Ama bu soğukta bile fındığın baş düşmanı kokarca böceği hayatta kalmaya çalışıyor."
Görüntüler, kokarcanın sadece sıcak iklimlerde yaşadığı yönündeki tezleri çürütürken, "Kokarca Karadeniz iklimine uyum mu sağlıyor? Mutasyona mı uğradı?" sorularını gündeme getirdi.
Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın
Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, kokarcanın kış aylarında soğuktan öldüğü konusunda yanlış bir algı bulunduğuna dikkat çekti. Aydın, "Bilimsel araştırmalara göre kokarca eksi 17 dereceye kadar yaşayabiliyor. Vücudunda kan yerine tamamen yağ bulunması nedeniyle soğuktan etkilenmiyor. Eksi 10 derecelerde derin dondurucuda bile hayatta kaldığı görüldü," dedi.
İlaçlama Mücadelesi Sürecek
Kokarcanın tarım ürünlerine verdiği zarar nedeniyle ilaçlama çalışmalarının devam edeceğini belirten Aydın, şu ifadeleri kullandı: "İkinci etap ilaçlamanın imzaları atıldı. Yarısı DOKAP, yarısı Tarım Bakanlığı tarafından karşılanacak. Vatandaşların kışlak alanları, samanlık ve depoları daha detaylı ilaçlatması gerekiyor. Aksi takdirde baharda kokarca ile mücadele zorlaşacak."
Uzmanlar, kahverengi kokarcanın kontrol altına alınabilmesi için kış dönemindeki ilaçlama ve diğer mücadele çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.
9339,59%-0,11
39,52% 0,13
45,40% -0,02
4302,81% 0,05
6927,68% 0,00