Cumhuriyet’in 100. Rüsumat’ın 102. Yılını Kutladık

Cumhuriyetin 100. ve Rüsumat’ın 102. yılı kutlamalarını Ordu Olay’ın düzenlediği “Şiirler Türküler ve Dünya Şarkıları” etkinliği Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde (OKSM) coşkuyla gerçekleştirildi.

Güncel 22.08.2023 00:55:00 0
Cumhuriyet’in 100. Rüsumat’ın 102. Yılını Kutladık

Cumhuriyet’in 100. Rüsumat’ın 102. Yılını Kutladık

Karadeniz Bayrak /Ahmet BAYRAK/ALTINORDU (Ordu), (OBA)

Cumhuriyetin 100. ve Rüsumat’ın 102. yılı kutlamalarını Ordu Olay’ın düzenlediği “Şiirler Türküler ve Dünya Şarkıları” etkinliği Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde (OKSM) coşkuyla gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılanlar Ordu Olay’ın 34 yıllık yayın hayatında, Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Rüsumat NO:4 gemisi ile ilgili seçme manşetlerinden oluşan sergiyi gezdi. Bu arada konuklara kokteyl ikramında da bulunuldu. Ordu folklorunun duayen isimleri Osman Tugay ile Ali Kemal Tandoğan ekibiyle birlikte Ordu halk oyunlarından nefis bir gösteri sundu.                   

Hemşehrimiz, Ankara Opera ve Bale Sanatçısı, ünlü türkü yorumcusu Tuncer Tercan’ın gök gürültüsünü andıran tok sesiyle unutulmaz bir konser verdi. Tercan, “Cumhuriyetin 100. Yılı kutlamalarını Ordu’da ilk olarak başlatan bir etkinlikte yer almanın heyecanını yaşadık. Memleketimde iki oğlum Ali Emir ve Ulaş’la birlikte sahneye çıkmak, Görkem Aytimur ve Mustafa Fındık gibi iki genç ve değerli sanatçıyla sahneyi paylaşmak inanılmaz bir mutluluk verdi.” diye konuştu.

Gecenin sanat yönetmenliğini yapan İbrahim Dizman yönetiminde  Kurtuluş Savaşı’nı, Rüsumat olayını Nâzım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı ile birlikte, türkülerle anlatan ilk bölümün ardından, ikinci bölümde Türkçeden İspanyolcaya, Bulgarcadan Yunancaya  değişik dünya şarkılarıyla Cumhuriyet coşkusu sahneye taşındı. Elbette Ordu türküleri de unutulmadı. Tercan, ayrıca sözleri İbrahim Dizman’a ait olan kendi bestesi Sen De Sor Bu Şehrin Yüreğine isimli eserini ilk kez seslendirdi. 

Tercan Ordu şivesiyle yaptığı konuşmada hem geceye renk kattı hem de müthiş bir göndermede bulundu. Tercan şunları söyledi: Adı lazım değil böyük bir belediye başkanı ‘Zeki göm göğ zengin oldu’ demiş. Zeki de bana dedi ki ‘la Tuncer az baaa bak ben göm göğ zengin olmuşum gel sana bir konser yapim’ dedi. Bu konser öyle çıktı. Yoksa biz buraa gelip karşıza çıkamiduk.

İki bölümden oluşan konserin ilk bölümünde Nâzım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’na yer verildi. İkinci bölümde ise dünya şarkıları seslendirildi.  Ağustos ayın olmasına rağmen yani hem sıcak hem de fındık ayı olmasına rağmen tamamen salonu dolduranlar programı sonuna kadar takip etti. Konserin sonunda ise Tercan ve ekibini ayakta alkışladı. Türk Kadınlar Birliği Ordu Şubesi Başkan Yardımcısı Nermin Özel tarafından ise Tuncer Tercan’a günün anısına çiçek takdimi yapıldı.

Görevimiz Sadece Habercilik Değil

Ordu Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Zeki Mesut Özel ise gecede şu konuşmayı yaptı: Bir bölge gazetesinin görevinin sadece habercilik olmadığının, yaşadığımız şehre ve Cumhuriyete de sahip çıkmak gerektiğinin bilincindeyiz.

Rüsumat Gemisi olayını hepimiz biliyoruz. Çılgın Türklerin Ordu’daki karşılığı olan Çılgın Ordulular olağanüstü bir fedakarlıkla ölümü göze alarak savaş taktiği olarak bir gemiyi boşaltıp batırmak ve tekrar yüzdürmekle dünyada başka bir örneği olmayan bir olayı gerçekleştirdi. 

Bugün bu büyük olayın da 102. yıl dönümünü. Ordu Olay’ın yıllar önce başlattığı kampanya ısrarlı çabalar gerçeğe dönüştü

Sahilde bir Rüsumat anıt gemimiz var artık. Bu Ordu’nun gurur ve kahramanlık madalyasıdır. Bu vesile ile Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne Türkiye’nin 4 büyük maket gemisini yaptırdığı için teşekkür ediyorum.

Biz Ordu Olay olarak yıllardır bu kutlu olayı kutluyoruz. Bu anmayı bu yıl Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizin 100. yıl kutlamaları ile birleştirdik. Atatürk ve cumhuriyetimizin kuruluşuna katkıda bulunanları saygı ve minnetle bir kez daha anıyor ve anlatıyoruz. Ordu Olay gazetesi olarak şehrimizde kutlamaları ilk başlatan kurum olma gururunu yaşıyoruz. Çünkü Ordu Olay Cumhuriyet düşüncesinin savunucusudur. Ordu Olay Atatürk’ün izinden giden gazetedir.

Gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte emeği geçen herkese   teşekkür ederim.

 

  • BIST 100

    10006,34%0,58
  • DOLAR

    39,85% 0,11
  • EURO

    47,06% 0,21
  • GRAM ALTIN

    4277,74% 1,18
  • Ç. ALTIN

    6644,83% 0,00

DİĞER HABERLER


Aytuğ Yılmaz ile Elif Yalçın dünya evine girdi

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

Yediyıldız ve Bal Ailelerinin Mutlu Günü

Uyuşturucu Operasyonunda 11 Tutuklama

Ordu’da Hayvanseverlerden ‘Ölü Köpek’li Protesto

Trafik kazasında yaşamını yitiren iki kişi toprağa verildi

Kabadüz'de Feci Kaza: İki kişi hayatını kaybetti

Dursun Ali Çelebi Hayatını Kaybetti

İnşaattan Düşen İşçi Hayatını Kaybetti

Mehmet Şimşek Son Yolculuğuna Uğurlandı

Denize Giren Şahıs boğulma tehlikesi geçirdi

Mehmet Şimşek Vefat Etti

Başkan Titiz’den Enver Yılmaz’ın Sağlık Durumu Hakkında Açıklama

Çığ Gölü’nün suyu 30 metre geri çekildi

Emekli Emniyet Müdürlerinden Ordu İl Emniyet Müdürü Acar’a Ziyaret

Amatör Telsizciler Ünye’de Eğitim Kampında Buluştu

ORDU'DA DENİZE GİRMEK 2 GÜN YASAKLANDI

Turnalık Yaylası’nda Feci Kaza: Araç Uçurumdan Yuvarlandı

Vali Muammer Erol’dan Karadeniz Bayrak Gazetesi’ne Kutlama Mesajı

Rıza Öztürk Dede Hakk’a Yürüdü

MUSTAFA ÇAMYAR HAYATINI KAYBETTİ

Ordu’da Cinayet: Bir Kişi Tutuklandı

Karadeniz Bayrak Gazetesi 20 Yaşında

MUHTAR OLGUN ÖZTÜRK SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Engellilere Belediye Engeli: Asansörsüz Düğün Salonu Tepki Çekiyor

Karadeniz’in Gizemli Çiçeği Sarı Orman Gülü, Yaylaları Sarıya Boyadı

Başıboş Köpekler 50 Tavuğu Telef Etti, Üretici İsyan Etti

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

İbrahim Ünver Hayatını Kaybetti

Gündüz Aydın ve Ekibi Altınordu TOKİ Yönetiminde Güven Tazeledi!

Yükleniyor


Aytuğ Yılmaz ile Elif Yalçın dünya evine girdi

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

Yediyıldız ve Bal Ailelerinin Mutlu Günü

Uyuşturucu Operasyonunda 11 Tutuklama

Ordu’da Hayvanseverlerden ‘Ölü Köpek’li Protesto

Trafik kazasında yaşamını yitiren iki kişi toprağa verildi

Kabadüz'de Feci Kaza: İki kişi hayatını kaybetti

  • Salı 24.1 ° / 13.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 22.8 ° / 14 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 22.5 ° / 12.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu