DAYANIKSIZ BİNAMIZ ÇOK KORKUYLA YAŞAMAYALIM
Ordu’da riskli binaların mutlaka belirlenmesi gerektiğini ifade eden Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş, “Altınordu ölçeğinde düşünürsek tüm kamu binalarının ( Devlet Hastanesi, Araştırma Hastanesi, tarihi eski olan okullar ve kamu binaları…) uzman kişiler tarafından denetlenmesi gerekmektedir.” dedi.
İFADE ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş, Üzüntümüzü kelimelerle ifade etmek mümkün değil. 10 ilimiz ilçe ve köyleri ile Cumhuriyet tarihinin belki de en büyük acısını yaşadı ve yaşamaya devam ediyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, acısını çeken yakınlarına ve tüm ülkeye başsağlığı diliyoruz. İlk günden itibaren bölgeye giden ve gidemeyip her türlü yardım için çaba sarf eden ülkem insanına minnettarlığımızı sunuyoruz.” diye konuştu.
BU SINIFLANDIRMA HATALI
Ordu’nun yapı stoğu durumunu da değerlendiren Ordu Mimarlar Odası Başkanı Eriş, “Her ne kadar deprem haritalarında ilimizin özellikle sahil ilçeleri 3. bölge diye nitelendirilse de şu ana kadar dinlediğimiz ve okuduğumuz konunun uzmanı bilim insanlarına göre böyle bir sınıflandırmanın hatalı olduğunu, zemin yapısının ve yapının imalat kalitesinin derecelendirmeye etkisi olduğunu ortaya koymuştur.” şeklinde konuştu.
MUTLAKA TESPİTİ YAPILMALI Eriş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu açıdan baktığımızda sıvılaşmaya müsait zemin yapısı olan imar parsellerin, bina yaşı 50 yıl ve üzeri olan yapıların, sonradan ilave kat yapılan binaların, zemin katı yumuşak kat dediğimiz işyeri olan binaların, zeminden itibaren bir bütün halinde değil de halk diliyle artırım yapılan binaların, beş kat ve üzeri olup deprem yönetmeliğine göre yapılmayan binaların mutlaka konunun uzmanları tarafından tespit edilmesinde fayda görüyoruz.”
OBB DEPREM BİRİMİ OLUŞTURMALI Altınordu’yu değerlendiren Eriş, “Özellikle Altınordu ölçeğinde düşünürsek tüm kamu binalarının ( Devlet Hastanesi, Araştırma Hastanesi, tarihi eski olan okullar ve kamu binaları…) uzman kişiler tarafından denetlenmesi gerektiğini ve en kısa zamanda OBB’nin 19 ilçe belediyesi ile birlikte Deprem Birimi oluşturması gerekmektedir. Ama tabii bu birimde konu ile ilgili tecrübesi olan meslek ve bilim insanlarından oluşmuş gerçek bir ekibin olması elzemdir.” diye konuştu.
YENİ PLAN ZARAR GETİRECEK Eriş sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatta belediyelerin İmar komisyonları da bu birime bağlı olması, öyle uzaktan yakından ilgisi olmayıp seçilerek belediye meclis üyeliği yapan kişilerin Şehir Planlarına yön verilmesine bırakılmaması lazım. Yapılaşma alfabesinin A harfi Şehir Planı ile başlar. Ne yazık ki 2 yıldır şehrimizi kilitleyen plansız dönemden sonra ortaya konulan Şehir Planı bu nadide şehrimize ileride telafisi güç zararlar getirecektir. Mimarlar Odası Ordu Şube olarak iki yıldır katıldığımız her toplantıda ve bu sayfalarda bunu ifade ettik ancak planı hazırlayıp oylayanlara dinletemedik.”
AMACIMIZ KORKUTMAK DEĞİLDİR “Konu çok ciddidir, amacımız kimseyi korkutmak değildir ancak bize sorulduğunda mesleki görüşümüzü dost doğru ifade etmek zorunda ve sorumluluğundayız.” diyen Eriş, “ Bir an önce hiç vakit kaybetmeden gerekli tespit ve değerlendirmelerin yapılması özellikle eski yapılaşmalarımızın kamu ya da özel depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir. İnanıyoruz ki yaşanan bu elim olayın ardından kentsel dönüşüm kanunu tamamen değişerek daha vatandaş odaklı bir hale dönüşecektir.” şeklinde konuştu. DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜYOR Eriş sözlerini şöyle tamamladı: Son olarak şunları söylemeden geçemeyiz, bir kez daha gördük ki deprem değil bina öldürüyor. Mimarından mühendisine, ustasından müteahhidine, yapı denetiminden şantiye şefine ve yerel yönetimlere hepsi ama hepimiz sorumluyuz. Hatta binayı yaptıran vatandaşın kendisi de sorumlu. Hileye, çıkar ve menfaate girilmezse, imzacılık yapılmazsa, bu adamımdır deyip farklı muamele yapılmazsa, 2 lira yerine fazladan 10 lira kâr edeyim gözüyle bakılmazsa, her işin başında liyakatli o işin uzmanı olup işini gerektiği gibi yaparsa bu güzel coğrafyamızda cenneti yaşayabiliriz.” Haber:Hasan Cem Özel
9686,11%0,28
39,10% -0,22
44,99% 0,41
4179,12% -0,19
6759,51% -0,15