EKREM AKDENİZ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Karadeniz Bayrak/[Ordu),(OBA)
İlimizin marka isimlerinden olan ve özel ağaçlardan yaptığı gemiler, fındık ve ceviz kırma aletleriyle ün yapan, NATO’dan emekli Ekrem Akdeniz (95) son yolculuğuna uğurlandı.
Kentimizin önemli değerlerinden olan Ekrem Akdeniz’in cenazesi Orta Camiinde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından aile kabristanlığına defnedildi.
Ekrem Akdeniz’i son yolculuğunda ailesinin yanı sıra sevenleri yalnız bırakmadı.
ORDU'NUN DEĞERİ EKREM AKDENİZ İLE11 NİSAN 2019YILINDAYAPTIĞIMIZ ÖZEL HABER
Nato'dan emekli olan Ekrem Akdeniz, özel ağaçlardan yaptığı gemiler, fındık ve ceviz kırma aletleriyle dikkat çekiyor. Akdeniz, ayrıca tarihi Fidangör Şadırvanının maketini de yaptı.
Fidangör Şadırvanının üç boyutlu maketini yapan Akdeniz, Ordu'da ilk kez fındık patozunu kullanan kişi olarak da dikkat çekiyor. 'Poşete karşıyım' Yaptıklarından bahseden Akdeniz; 'Ahşaptan gemilerim, sehpa, kumbaraların kıvırma rulolardan resim çerçevesi yaptım. Eşe dosta para ile satmamak şartıyla verdim. Para ile almak isteyen oldu. Para ile satmıyorum. Poşet paralı diye file yapıp 8-10 tane komşulara verdim. Poşete karşıyım çünkü. En çok da şuna karşıyım, damıtma su yaptım. Plastikte saf suyu 0 yapamadım. İçme sularının cam şişelerde olması lazım. Plastik pet şişeler sağlığa zararlı. 3–5 gün pet şişenin içinde bulunan suyun rengi değişmeye başlıyor. Bunun farkında değil bu millet. Cam şişe kırılıyor diyorlar. Kırılsın kırılacak ki çark dönsün.' dedi.
'Patozu ilk biz yaptık'
Patozu Ordu'da ilk kendilerinin kullandığını söyleyen Akdeniz; 'Fındık patozunu Ordu’da biz yaptık, kendi işimizi gördük. Eşin dostun fındığını yaptık. Onlarda Terme, Çarşamba pirinci öğütmenin lastiğini değiştirdiler ama patoz olarak yapmadık fındık ayıklama makinesi olarak yaptık. Kapsülü rüzgâr fanla beraber atıyordu. Yılmaz Engin’le bir araya gelince illa ki bir şey ortaya çıkartıyorduk.' diye konuştu.
'Atatürk’ün imzasını çıkardım'
Akdeniz; 'Samsun'daki kızım bana Atatürk’ün imzasının küçük 20 cm kâğıt şeklinde imzasını milimetrik kağıda yapıştırdım. Çerçeve içine aldım. Aynı imzayı 3 misli büyüterek kâğıda aldım. O milimetreye göre evimin duvarında astım Atatürk’ün imzasını çıkardım. Bunu nasıl yaptın diye sordular. Sende Ceneviz aklı var dediler şaşırdılar. Ben dedim boşuna okumadım.' şeklinde konuştu.
'Atatürk'ü gördüm'
Atatürk ile ilgili hatırladıklarını anlatan Ekrem Akdeniz; 'Atatürk’ü gördüm bizzat gördüm. Zonguldak Demir Çelik fabrikasının açılışında gördüm. Rahmetli babam kasap olduğu için kurban bayramında koç toplarlardı. İstanbul’a 250 300 koyun götürürlerdi satmak için bende dedim gitmek için çok ısrar ettim. Ya dedi annem sen gideceksin bu bize huzur vermeyecek. Bu İstanbul’u nerden bilecek götür Zonguldak’ta ki bacının yanına bırak dedi. Beni götürdü Zonguldak’a. Halamın oğlu kalfa Mustafa vardı. Zonguldak da çok sevilen birisiydi. Dedi ki bana yeğenim yarın dedi Atatürk gelecek Demir çelik fabrikasını açacak dedi. Atatürk’ü de görürsün hem dedi. Ertesi gün sabaha kadar bekledim. Sabaha kadar Atatürk’ü göreceğiz diye. Gittik gördük. Atatürk geldi bol pantolonu vardı. Yamalı ceketi vardı. Elinde bir çubuk ucunda kolivize meşinden kamçısıymış. Tabi o zaman çocuktum ama hayali hala gözümde Atatürk’ün. ' dedi.
Özel Haber-Ahmet Bayrak-2019
Karadeniz Bayrak Gazetesi adına Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabırlar dileriz.