Ordu ve Rüsumat No:4 Gemisi” Konulu Konferans Düzenlendi

Ordu Valiliği tarafından “Milli Mücadele Döneminde Ordu ve Rüsumat No:4 Gemisi” konulu konferans düzenlendi.

19.01.2024 02:19:00 0
Ordu ve Rüsumat No:4 Gemisi” Konulu Konferans Düzenlendi


Ordu ve Rüsumat No:4 Gemisi” Konulu Konferans Düzenlendi
Karadeniz Bayrak /Ahmet BAYRAK/ALTINORDU (Ordu), (OBA)
Ordu Valiliği tarafından “Milli Mücadele Döneminde Ordu ve Rüsumat No:4 Gemisi” konulu konferans düzenlendi.
Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nde gerçekleştirilen konferansa, Vali Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Öğretmen-Yazar Hikmet Pala’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Kurtuluş Savaşı esnasında kahramanlık destanı yazan Rüsumat No: 4 adlı geminin hikayesi anlatıldı.
Sovyetler Birliği’nden alınan silah ve cephaneyi, İngiliz ve Yunan savaş gemilerinden saklanarak İnebolu’ya taşıyan gemilerden birisi olan Rusumat No:4 gemisi; 1921 Ağustos’unda Ordu iskelesinde kıstırılmış, yükü boşaltılarak saklanmış, gemi de batırılmış ve düşmana teslim edilmemişti. Gemi sonra yeniden su yüzüne çıkarılmış, yüzdürülmüş ve görevine devam etmişti. Dünya denizcilik tarihine geçen bu olayda yer alan ve 1891 yılında İngiltere’de bir balıkçı vapuru olarak inşa edilen Rusumat No.4’ün Osmanlı Devleti tarafından 1913 yılında satın alındığı belirtildi.
Kurtuluş Savaşı için cepheye mühimmat taşıyan gemileri yakalamaya çalışırken Karadeniz’de devriye gezen düşman gemilerini atlatan Rüsumat No:4 Batum’dan yüklediği cephanelerle bazı eksiklikleri gidermek ve düşman gemileri hakkında bilgi almak için, 17 Ağustos 1921 tarihinde Ordu’ya geldi. Düşman gemileri hem doğudan, hem batıdan ilerlemektedir ve Rüsumat No:4’ün her an yakalanma tehlikesi vardır. Yük, Ordu’da boşaltılacaktır. Ordu halkı büyük dayanışma örneği göstererek tıka basa cephane dolu olan vapurun yükünü hızla boşaltır. Toplar sökülerek parçalar halinde cephaneyle birlikte depoya yerleştirilir. Genel Kurmay’ın değiştirilemez emri olan ”Hiçbir Gemi  Düşmana Teslim Edilmeyecektir” emri gereği Yüzbaşı Mahmut gemiyi batırmaya karar verir. Ordu İli Birinci Dünya Savaşı yıllarında birkaç kez denizden bombardımana uğramıştı düşman gemileri görülünce hazırlanan plan gereği Rüsumat No:4 Gemisi düşmana hem battığı hem de yandığı görüntüsü verildi. Ordulular Rusumat’ı kurtarmıştı. Rusumat’ın yeniden yüzdürülmesi Ordu’da neredeyse bir şenlik havasında kutlandı. Silahlar atıldı, davullar çalındı, horonlar oynandı.
Öğretmen-Yazar Hikmet Pala, Rüsumat No: 4 Gemisinin 29 Eylül 1921 yılında Görele açıklarında düşman tarafından batırıldığını ifade ederek, bazı parçaların Eynesil Belediyesinde bulunduğunu kaydetti. Pala, Rüsumat No: 4 Gemisinin batırılıp tekrar yüzdürülmesinde aktif olarak görev alan kahraman Ordulu gençlerden Nezir Oral, Hamdi Karadeniz, Ali Türkmen, Hakkı Gürsoy, Civan Ali ve Dursun Reis’i de rahmetle, saygıyla, minnetle andığını ifade ederek, konuşmasını tamamladı.
Konferansın sonunda, Vali Muammer Erol tarafından “Milli Mücadele Döneminde Ordu ve Rüsumat No: 4 Gemisi” konulu konferans dolayısıyla katkılarını sunan Öğretmen-Yazar Hikmet Pala’ya teşekkür edildi ve çiçek takdim edildi.

 

  • BIST 100

    9102,02%-1,02
  • DOLAR

    39,65% 0,13
  • EURO

    45,70% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4292,02% 0,03
  • Ç. ALTIN

    6910,88% 0,00

DİĞER HABERLER


Emekli Emniyet Müdürlerinden Ordu İl Emniyet Müdürü Acar’a Ziyaret

Amatör Telsizciler Ünye’de Eğitim Kampında Buluştu

ORDU'DA DENİZE GİRMEK 2 GÜN YASAKLANDI

Turnalık Yaylası’nda Feci Kaza: Araç Uçurumdan Yuvarlandı

Vali Muammer Erol’dan Karadeniz Bayrak Gazetesi’ne Kutlama Mesajı

Rıza Öztürk Dede Hakk’a Yürüdü

MUSTAFA ÇAMYAR HAYATINI KAYBETTİ

Ordu’da Cinayet: Bir Kişi Tutuklandı

Karadeniz Bayrak Gazetesi 20 Yaşında

MUHTAR OLGUN ÖZTÜRK SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Engellilere Belediye Engeli: Asansörsüz Düğün Salonu Tepki Çekiyor

Karadeniz’in Gizemli Çiçeği Sarı Orman Gülü, Yaylaları Sarıya Boyadı

Başıboş Köpekler 50 Tavuğu Telef Etti, Üretici İsyan Etti

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

İbrahim Ünver Hayatını Kaybetti

Gündüz Aydın ve Ekibi Altınordu TOKİ Yönetiminde Güven Tazeledi!

Başeli ve Çelik Ailelerinin Mutlu Günü

Ahmet Arnak son yolculuğuna uğurlandı

Mesudiye Muzadere Kilisesi Yalnızlığa Terk Edildi!

Güler ve Odabaş Ailelerinin Mutlu Günü

ORDU KARADENİZ’İN ÇÖPLÜĞÜ MÜ? VEKİLDEN MADEN TESİSİNE SERT TEPKİ

“Renklerimizle Hayallerimiz” Sergisi Ordu’da Açıldı

Karadeniz’in Sofrası Fatsa’da Kuruldu

Ulubey’e Hayırsever Desteğiyle Yeni Kütüphane

İsmail Hakkı Ertaş, Altınordu Kaymakamlığına Atandı

Altınfındık İlkokulu’na Atatürk Büstü Kazandırıldı

Ordu’da Huzurevi Sakinlerinden El Emeği Sergisi

Akdeniz Üniversitesi eski dekanın profesörlüğünü iptal etti

Mesudiye ile Ulubey Belediyesi arasında yayla sınır davasında keşif yapıldı

Ordu’nun Peri Bacaları Patlatıldı, Mahalleli Mağdur: “8 Aydır Bahçemize Gidemiyoruz”

Yükleniyor


Emekli Emniyet Müdürlerinden Ordu İl Emniyet Müdürü Acar’a Ziyaret

Amatör Telsizciler Ünye’de Eğitim Kampında Buluştu

ORDU'DA DENİZE GİRMEK 2 GÜN YASAKLANDI

Turnalık Yaylası’nda Feci Kaza: Araç Uçurumdan Yuvarlandı

Vali Muammer Erol’dan Karadeniz Bayrak Gazetesi’ne Kutlama Mesajı

Rıza Öztürk Dede Hakk’a Yürüdü

MUSTAFA ÇAMYAR HAYATINI KAYBETTİ

  • Cuma 24.6 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.9 ° / 13.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.9 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı