Ramazan'da Beslenme
RAMAZAN’DA BESLENME
KARADENİZ BAYRAK/ORDU
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr.Özgür Enginyurt Ramazan ayı beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir aydır. Aşırı yağlı, kızartma ve kavurma işlemi görmüş besinlerden uzak durulmalıdır dedi.
Kişilerin beslenme alışkanlıkları zaman zaman değişiklik gösterebilir. Ramazan ayı da insanların dini görevlerini yerine getirmek için beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir aydır.
Ramazan ayında günde 3 öğün olarak tüketilmesi gereken ana öğün sayısı sahur ve iftar olarak 2 öğüne düşmektedir. Bu iki öğün arasında da periyodik olarak uzun bir süre vardır. İnsanlar bu süreçte açlığı daha az hissetmek adına sahur öğününü kesinlikle atlamamalıdır. Sahur öğününü atlamak açlık süresini uzatacağından hem metabolizmayı yavaşlatacak hem de baş ağrısı, şeker düşüklüğü gibi sıkıntıların yaşanmasına sebep olacaktır. Sahurda mutlaka uzun süre tok tutacak; peynir, yumurta, süt, kuruyemiş gibi besinler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, kızartma ve kavurma işlemi görmüş besinlerden uzak durulmalıdır.
Uzun süre açlıktan dolayı iftar öğünün de normalden kat kat fazla çeşit hazırlanmaktadır. Bunları aşırı tüketmenin önüne geçmek için; ramazan ayında tüketimi geleneksel hale gelen hurma ile iftar yapılıp kan şekeri seviyesi dengelenerek bir kase çorba tüketimiyle sofradan uzaklaşılmalıdır. Doyma hissi 15-20 dakikada oluştuğu için 15-20 dakika sonra tekrar sofraya gelinmeli ve diğer yemeklerle yemeğe devam edilmelidir.
İftar ile sahur arasında kalan süreçte mutlaka 2 ara öğün yapılmalıdır. Bu ara öğünlerde beslenme alışkanlığı değişiminden dolayı ortaya çıkan kabızlık, mide yanması, ekşimesi gibi problemlere çözüm olacak besinler tercih edilmelidir. Bu besinler; kuru meyveler, lif içeren yiyecekler, yoğurt, süt, kuruyemişlerdir.
Uzun süre açlık ve sıcak yaz günlerine gelen ramazan ayı boyunca su tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde 2-2,5 lt su tüketilmeli, sıvı ihtiyacı da taze sıkılmış meyve suyu, limonata, ayran, maden suyu gibi içeceklerle karşı sağlanmalıdır.
İftarlar sofralarının vazgeçilmezi tatlılara dikkat edilmelidir. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
Gün içindeki yavaşlayan metabolizmayı harekete geçirmek adına; iftardan 1,5-2 saat sonra hafif tempolu bir yürüyüş yapılmalıdır.
Ramazan ayı boyunca kilo almamak, formda kalmak için; sahura mutlaka kalkın, az az sık sık beslenmeye özen gösterin, besinleri sağlıklı yöntemlerle pişirin ve bol bol sıvı tüketin. WWW.KARADENİZBAYRAK.COM