EMİR TİMUR VE KARINCA
Necdet Topçuoğlu
Tarihte, düzenlemiş olduğu 17 seferden galibiyetle dönen Timur Han, dünya çapında bir devlet adamı ve başarılı bir komutandı. Kendisine “başarının sırrı” sorulduğunda anlattığı ilginç hikâye dilden dile dolaşmış ve birçok kişiye ışık olmuştur.
Emir Timur, 26 yaşında olduğu bir dönemde, girmiş olduğu bir savaşta çok ciddi yaralar almıştır. Bacak ve omzundan aldığı iki ok yarası, onu zor duruma düşürmüş, artık bir savaşçı için en çok gerekli olan kolunu ve bacağını, eskisi gibi kullanamayacağından endişe duymasına neden olmuştur. Boynunu bükmüş, “benim için buraya kadarmış” diyerek kaderine razı olmuştur.
Ümitleri kırılmış, hayalleri suya düşmüştür. Perişan, ne yapacağını düşünür durumdayken, bir karınca gözüne ilişir. Ağzına kocaman bir buğday danesini almış, duvara tırmanmaya çalışıyormuş. Belli ki, o buğday danesini duvardan aşırmak istiyormuş. Ancak bir türlü başaramıyormuş. Yarı yola kadar tırmanıyor, aşağı düşüyormuş. Tekrar tırmanıyor, yine düşüyormuş. Fakat hiç yılmıyormuş.
Merak edip saymış, tam yetmiş defa tırmandığını görmüş. Hepsinde de aşağı yuvarlandığına tanık olmuş. Karınca yılmamış ve sonunda başarılı olmuş. Bu muhteşem kararlılığa hayran kalan Timur, karıncadan ibret almıştır. Kendisine bu karınca kadar azimli olmalısın diye cesaret vermiştir.
Zayıf düştüğü o durumdan bu sayede kurtulmuştur. İşte o an, Timur’un dünyaya hakim olduğu ilk andır. İnancın ve hayallerin gerçeğe doğru yöneldiği ilk an denilebilir. Bundan sonra Orta Asya’nın büyük bir bölümünü egemenliği altına alan Timur, güçlü bir devlet kurmuştur.
Zaman zaman bizlerde, günlük yaşamımızda başarısızlıklarla karşılaşabiliyoruz. Yılgınlığa kapılıyor ve sanki her şey bitmiş, hayatımızın sonuymuş gibi düşünebiliyoruz. İşte böyle zamanlarda bir çıkış yolunun olduğunu bilmek ve o yolu anlayabilmek çok önemlidir. Belki okurken sizin de kendinizi bulabileceğiniz, kendinize bende yapabilirim diye çıkış yolu olarak örnek alabileceğiniz bir hikayeyi paylaşmak istedim.
Gerçek anlamda asli vatandaşların oyları ile kazanılmış bir seçimi, çakma vatandaşların oyları ile rakibine vermek zorunda kalanların bu karınca hikayesinden ders almaları gerekir. Korkumuzun esiri olmak istemiyorsak, onun üstüne gitmeliyiz.
Aslında hepimiz karınca misali insanlarız, fakat bunun farkında değiliz. Uğrunda can verecek kadar inandıkları bir davası olanlar, asla pes edemezler. Hatalarını tespit edip, profesyonel çözümlerle yollarına devam ederler.
Emir Timur Han, yüzüğüne “Rasti-rusti” (Güç adalettedir) yazdırmıştır.
Timur Han’dan unutulmaz birkaç sözle yazımı tamamlamak istiyorum.
- Dünya iki hükümdarın sahip olacağı kadar değerli değildir.
- Ülkeler kılıçla alınır, ancak adaletle korunur.
- Bahadırlık, ancak tehlikeli bir anda sabredebilmektir.
- Kuvvetli bir hükümdarın âdil bir veziri, efendisinin bütün adaletsizliklerini tamir edebilir. Fakat bizzat vezir de zalim olursa devlet binası yerle bir olur.
- Hak uğruna harcanan para hiçbir zaman israf sayılmaz.
(31, Mayıs, 2023-Ankara)